Glasriket

Der er så meget at se i Sveriges glasrige!

 

På engelsk er det ‘the Kingdom of Crystal’ eller ‘the Glass Realm’, og på svensk er det Glasriket. Det strækker sig over Småland fra byerne Växjö mod vest til Kalmar mod øst. I slutningen af det 19. århundrede havde dette område ikke færre end 77 glasfabrikker - en del af årsagen til, at det tydeligvis er et af områdets største turistdestinationer, der tiltrækker en million besøgende til Glasriket hvert år.

 

Da Anders Koskull og Georg Bogislaus Staël von Holstein, to udenlandske officerer i Karl XII's hær, oprettede deres glasfirma i 1742, anede de ikke, hvad de startede. Næsten 400 år senere er området stadig hjemsted for mere end et dusin glasværker og atelierer, og deres fabrik er stadig Sveriges ældste. Byen er også blevet navngivet til ære for dem. Rejs til Kosta Boda for at se ovnene, der har været tændt siden det 18. århundrede, og besøg de varme butikker, hvor designere arbejder tæt sammen med håndværkere - tag en guidet rundtur for at få et ægte indblik i denne ældgamle proces, eller besøg Glascenteret for selv at prøve glaspustning.

 

Den maleriske by Kosta er blot én i en klynge af landsbyer, der udgør glasriget og er også hjemsted for Kosta Boda Kunstgalleri, et kunsthotel og en safaripark (Årets turismevirksomhed i Kronoberg 2021). Du kan køre gennem denne 200 hektar store park i urskoven og få øje på bisonokser, vildsvin, muflonfår, kronhjorter, dådyr og elge. De går frit omkring på deres naturlige svenske levested, og parken sigter efter cirkulær bæredygtighed, så dette er ansvarlig turisme, når det er bedst.

 

Og selvfølgelig er skoven en af områdets mest spektakulære naturrigdomme. Brug de små byer spredt ud over området som din base til at opdage Småland - det bliver ikke mere svensk. Der er hundredvis af naturreservater og tusindvis af søer og floder, der skal udforskes i de mytiske skove. Her er vandrere i deres rette element, med stier til at udfordre enhver lyst eller ambition. Hundredvis af kilometer med afmærkede stier vil føre dig gennem gamle skove og rolige søer. Området er også kendt for sine fiskesteder, og om vinteren er det populært til langrend og slalom.

 

Hvis du virkelig vil opleve den fantastiske natur, er Sverige et af de bedste steder i verden til at tage på vild camping. Landets regler betyder, at du kan slå et telt op på enhver grund, der ikke er i nærheden af et hus eller som dyrkes - det er en af de store glæder ved en ferie her og skaber ægte frihed til at udforske mere. Du kan også fouragere, samle blomster, svampe og bær. Småland er kendt som ’Det spiselige land’, og lokale menuer er inspireret af den økologiske mad. Du kan finde noget til dig selv, lave mad udendørs eller prøve smagsvarianterne på en lokal restaurant. Rustikke borde er et kendetegn ved naturskønne steder rundt omkring i området, og du kan bestille en udendørs spiseoplevelse, der er helt unik.

 

Du vil også opdage, at byerne Emmaboda, Lessebo, Nybro - kendt som regionens hovedstad - og Uppvidinge alle tilbyder traditionel svensk gæstfrihed. Hvis du får muligheden, skal du prøve en Hyttsill-fest, hvor du kan smage den lokale delikatesse og se traditionel underholdning med en førsteklasses demonstration i glaspustning. Hyttsill kendes også som varm sild og serveres med sprødstegt bacon, røget svinepølse og tyttebærmarmelade. Mums!

Der er så meget at se i Sveriges glasrige!

 

På engelsk er det ‘the Kingdom of Crystal’ eller ‘the Glass Realm’, og på svensk er det Glasriket. Det strækker sig over Småland fra byerne Växjö mod vest til Kalmar...

Læs mere Læs mindre

Vælg din rute...

Rejs til Glasriket

Fra 629 kr for enkeltbillet, bil og chauffør

Vælg din rute...

Rejs til Glasriket

Fra 629 kr for enkeltbillet, bil og chauffør

Find flere destinationer

 • Småland

  Hvis du cykler, vandrer, sejler i kano eller fisker, vil du forelske dig i Smålands natur, det er “det rigtige Sverige”.

 • Halland

  Smukke Halland på Sveriges vestkyst kan prale af en rig madkultur, fantastisk natur og endnu bedre golf!

 • Värmland

  Hvis du elsker spændingen ved eventyr i det fri eller naturens afslappende fred, finder du det i Värmland.

 • Sälen

  Sälen er et skisportsparadis og en fantastisk destination året rundt med smukke landskaber, søer og stier.

 • Stockholm

  Det er ikke så mærkeligt, at Stockholm kaldes “Skønhed på vandet” – det er en fantastisk og pulserende by med så meget at udforske!

 • Malmø

  En kystby med en strandstemning, museer at udforske, eklektisk shopping og en livlig kulturscene.

 • Åre

  Åre er kendt for sine fantastiske skipister, shopping, restauranter og barer og har en ægte storbystemning.

 • Kalmar

  Rejs gennem tiden i denne smukke historiske by.  Udforsk dens slot, brostensbelagte gader og hyggelige gamle bydel. 

 • Öland

  Sveriges sommer-ø-paradis! En anderledes destination, naturskøn og utroligt smuk.

 • Skåne

  Lille i størrelsen, men med masser af charme. Skåne er et paradis for vandrere og dem, der elsker friluftslivet.

 • Dalsland

  'Sveriges søprovins' er perfekt til naturelskere med dens betagende landskab og afslappede stemning.

 • Västervik

  Sveriges bedste sommerby, der er proppet med attraktioner, lækker mad og kultur, er et særligt sted at besøge.

 • Højkysten

  Vend tilbage til naturen, når du besøger Højkysten, og oplev noget af Sveriges bedste friluftsliv og rustikke charme. 

 • Karlskrona

  Oplev en væld af historie og kulturarv, samt skærgårdens betagende naturlige skønhed. 

 • Gøteborg

  Byen er berømt for sine kanaler, grønne boulevarder, caféer og fantastiske shoppingmuligheder. Der venter dig et eventyr i Gøteborg!

 • Idre Fjäll

  Fortryllende Idre Fjäll med sit smukke landskab, fantastiske skiløjper og vandrestier er en ideel feriedestination året rundt.

Kundeservice

Har du spørgsmål eller brug for hjælp med din reservation? Find svarene på de mest almindelige spørgsmål i vores Ofte Stillede Spørgsmål.