Sally Gap Wicklow Way Irelands Ancient East

10 seværdigheder fra det østlige Irlands gamle historie

Det østlige Irland har en historisk atmosfære, som går tusinder af år tilbage. Både kelterne, vikingerne og victorianerne har sat deres spor. Bilturen fra Dublin til Cork tager dig gennem nogle af landets mest betydningsfulde seværdigheder og spektakulære landskaber, mens du får indblik i den lange historie, der præger dette gæstfri land.

Dublin

Dublin er byen, hvor mange begynder og slutter deres rejse til Irland, ganske enkelt fordi der er så meget at foretage sig. Turister finder flere anledninger til at fordybe sig i Irlands kultur, fra Book of Kells på Trinity College til Guinness Storehouse. EPIC , der er det irske immigrationsmuseum, er et godt sted at begynde, hvis du kigger tilbage på, hvor dine forfædre kommer fra, og det irske nationalmuseum, National Museum of Ireland, giver dig indblikket i landets historie og arkæologi. Du møder de lokale på en mad-, pub- eller litteraturrundvisning, men pas på, du ikke bliver hængende og glemmer, at du egentlig var på en biltur for at se dig omkring. 
 

Iconic landmarks - The Campanile of Trinity College at Dublin, Ireland
Newgrange og Trim Castle, County Meath

Newgrange ligger en times kørsel nord for Dublin og er en af verdens mest imponerende stenaldersteder. Her findes en 5200 år gammel såkaldt jættestue i Boyne Valley, der blev konstrueret af stenalderbønder, som sørgede for, at passagen og de inderste gravkamre var perfekt placeret i forhold til solopgangen og solens placering ved vintersolhverv. Springer man adskillige tusind år frem i tiden, finder man den største angelsaksiske fæstning i Irland, der ligger på vejen ved Trim Castle. Den er så imponerende, at det ikke er svært at forstå, at Mel Gibson valgte stedet til sin film Braveheart.

Newgrange passage tomb in the Boyne valley
The Garden of Ireland, County Wicklow

Stedet er også kendt som Irlands have, fordi der dyrkes så mange lokale afgrøder her. Men her er også plads til at folde sig ud i det fri i Glendalough, hvor vandrestier fører dig forbi klosterruiner fra det 6. århundrede, glitrende søer og brusende vandfald. Hvis du er til mere vedligeholdt natur, så er Powerscourt Estate en af verdens tre bedste haver ifølge National Geographic. Se det hele lidt fra oven på en tur i trætoppene i Beyond the Trees Avondale. Og hvad er det bedste ved det hele? Du kan rutsje hele vejen ned igen. 
 

Glendalough monastic ruins at Wicklow Mountains National Park, Ireland
Stranden Curracloe og Irish National Heritage Park, County Wexford

Der er seks strande i County Wexford, der har fået tildelt det blå flag, hvilket gør hele regionen til et paradis for feriegæster. Den mest berømte af dem er nok Curracloe, hvor Steven Spielberg indspillede landgangen i Normandiet til filmen Saving Private Ryan. Når du har fået skyllet sandet af fødderne, kan du passende nyde charmen i kystbyen Wexford eller billedskønne byer som Enniscorthy. Der findes ingen bedre historiske vingesus end i Irish National Heritage Park, hvor 16 genskabte historiske steder, blandt andet ringborge, crannogs, vikingehuse m.m., dækker 9000 års irsk historie. 

Curracloe beach
Hook Lighthouse og Copper Coast

Hook Lighthouse ligger længere sydpå mod Copper Coast og er verdens ældste fungerende fyrtårn. Der har været lys her til at hjælpe søfolk siden det 6. århundrede. I dag kan besøgende nyde lokale delikatesser i caféen, efter de har været oppe i fyrtårnet. Når du har fået nok af de friske madvarer og havudsigten, fortsætter du vestpå til den populære kystby Tramore, hvor den 5 km lange strand tiltrækker surfere og windsurfere. Det er også værd at holde ind og besøge Copper Coast UNESCO Global Geopark, hvis du er interesseret i dyreliv og geologi.

Ireland hook lighthouse
Viking Triangle, Waterford

Waterford ligger en times kørsel fra Hook Head og regnes for at være Irlands første by, hvor vikinger så skønheden i dette sted ved floden i det 10. århundrede og bosatte sig her. Du kan stadig følge i vikingernes fodspor gennem de brostensbelagte gader og op til Reginald’s Tower her mere end 1000 år senere. Det var oprindeligt en vikingeborg. Her findes en gruppe af museer kaldet Waterford Treasures, hvor man kan opleve alt fra middelalderhistorie til urets historie og endda irske begravelsestraditioner. Hvis du forlader byen uden et besøg hos Waterford Crystal er det næsten en fornærmelse.

Reginald tower. City of Waterford, County Waterford, Ireland
Rock of Cashel, County Tipperary

Nu tager turen dig ind i landet til Irlands mest betydningsfulde bjerg. Rock of Cashel i County Tipperary har været vidne til det hele, fra ældgamle konger til skytshelgener. Stedet var oprindeligt sæde for kongerne af Munster og er en samling storslåede middelalderstrukturer, der omfavner en stor del af Irlands historie. Der er mange andre borge i County Tipperary, der er et besøg værd, herunder Cahir Castle, der et en af Irlands bedst bevarede middelalderfæstninger.

© Matthias Oesterle - 2009
Cobh og Midleton, County Cork

Kystbyen Cobh imponerer især med sine farverige huse og historiske betydning. Det var Titanics sidste stop på den skæbnesvangre rejse, og Titanic Experience Cobh fortæller historien om de 120 passagerer, der steg ombord her. Spike Island ligger tæt på kysten og har været hjemsted for både helgener og syndere. Først lå her et kloster, siden blev det til et fængsel. Tag med en båd, og besøg Irlands svar på Alcatraz. Hvis du bliver sulten, så er der intet bedre sted at være end Cobh Farmers Market. Og hvad med en lille en til at skylle det hele ned? Det kan være, at en irsk whiskey er lige det, der skal til. Tag til byen Midleton, og få en guidet tur på det verdensberømte Jameson Distillery.

Impression of the St. Colman's Cathedral in Cobh near Cork, Ireland
Cork City

Irlands næststørste by er der, hvor det østlige Irlands gamle historie slutter, og kystruten Wild Atlantic Way begynder. Cork er en multikulturel havneby med fødevaremarkeder, kunstgallerier og museer, alt sammen svøbt ind i den umiskendelige imødekommende Cork-charme. Blackrock Castle ligger to km oppe ad floden og blev opført i det 16. århundrede for at beskytte havnen mod pirater og fjendtlige angreb. Nu huser borgen en prisvindende interaktiv astronomiudstilling med mulighed for at rejse tilbage i tid og rum.

St Patrick's Quay on the north channel of river Lee. Cork, Ireland
Blarney Caste, County Cork

Den sidste oplevelse af østlige Irlands gamle historie er et besøg på Blarney Castle, 20 minutters kørsel fra Cork. Hvis du kysser den berømte Blarney Stone, kan det være, at beretningen om dine bilferieoplevelser bliver til et moderne eventyr … med mindre du ikke kan modstå fristelsen til at tage Wild Atlantic Way, Irlands spektakulære kystrute.

Old celtic castle tower, Blarney castle in Ireland, old ancient celtic fortress

Hurtige fakta

Distance from Dublin to Cork

Image
Title
Afstanden fra Dublin til Cork
Description

Der er 314 km fra havnebyen Dublin til Cork.

Distance from Rosslare to Cork

Image
Title
Afstand fra Rosslare til Cork
Description

Der er 192 km fra Rosslare til Cork.

Distance via Ireland’s Ancient East route

Image
Title
Afstand via Irlands gamle østlige rute
Description

Der er 565 km fra Dublin til Cork, hvis du besøger alle seværdighederne i denne guide.

Must eat

Image
Title
Skal prøvesmages
Description

Prøv en blaa, der er en særlig blød bolle, der kun findes i Waterford. Den spises med smør og stegt bacon som den perfekte morgenmad til en biltur.

Must drink

Image
Title
Skal prøvesmages
Description

Folk i Cork drikker byens egen øl – det lokalt bryggede Murphy’s Irish Stout. Den er mere chokoladeagtig end Guinness, men hvilken en foretrækker du?

Udvalgte destinationer i denne guide

Kundeservice

Har du spørgsmål eller brug for hjælp med din reservation? Find svarene på de mest almindelige spørgsmål i vores Ofte Stillede Spørgsmål.