Ruins of the ancient Dunseverick Castle atop the green cliffs of the Causeway Coast, Northern Ireland

De bedste steder at besøge langs Causeway Coastal Route

Nordirlands Causeway Coastal Route giver en storslået køretur langs kysten mellem to livlige byer. Det er selvfølgelig ikke den hurtigste rute mellem Belfast og Londonderry/Derry, men det er den mest spektakulære. Hele vejen kommer man forbi middelalderborge, fantastiske havudsigter og spændende landsbyer med masser af mad fra det lokale køkken. Kort og godt fører turen dig forbi Nordirlands mest berømte seværdigheder. Og det bedste ved det hele? Man kommer lige til startstedet, når man sejler med Stena Line.

Belfast

Mad og kulturelle oplevelser i Belfast er et godt udgangspunkt for din biltur. I de brostensbelagte gader i byens katedralkvarter ligger masser af pubber, restauranter, musiksteder og gallerier inden for gåafstand. Ulster Museum byder på en mulighed for at lære noget om nordirsk historie, herunder den lange periode med uroligheder, Konflikten i Nordirland eller “The Troubles”. Hvis du hælder mere til den levende historie, så hop på en Black Taxi Tour rundt til alle de største seværdigheder, fredsmure og vægmalerier kendt fra medierne. Titanic Belfast fortæller historien om de nu hedengangne skibsværfter og det berømte skibs skæbnesvangre rejse. Hvis du bliver her weekend over, så gå på opdagelse efter kunsthåndværk og lokale delikatesser på byens travle St George’s Market, der holder til i en stor victoriansk markedshal.

Belfast Cathedral Quarter, Cobbled Streets
Billede fra Tourism Northern Ireland
Carrickfergus Castle og the Gobbins

Kør ud af Belfast i nordgående retning til Carrickfergus, hvor vejen tager dig forbi byens imponerende normannerborg fra det 12. århundrede. Se de velbevarede middelaldermure, før turen går videre til The Gobbins, en rekonstruktion af et victoriansk bygningsværk, der løber mellem hav og land. Hængebroer og tunneller hugget ind i basaltklippen bugter sig i landskabet. På en god dag kan man endda se sæler, delfiner, rider eller søpapegøjer. 

Gobbins Cliff Walk
Glenarm og Glens of Antrim

Antrim Coast Road er en kystvej, der løber langs det østlige Nordirland med talrige interessante kystbyer på stribe. Sørg for at have tid til at stoppe i Glenarm for at besøge Glenarm Castle, der har været McDonnell-slægtens familiesæde siden det 17. århundrede. Det vidtstrakte gods er omgivet af skovvandrestier, en skøn indhegnet have og et klassisk tearoom med te og kager. Kun 20 minutters kørsel længere ind i landet, og du befinder dig ved foden af det spektakulære vandfald i Glenariff Forest Park, ofte kaldet “Jewel of the Glens”.

Glenarm Castle Co.Antrim Northern Ireland
Cushendun og Game of Thrones®

Den lille by Cushendun er, som mange andre langs Causeway Coastal Route, blevet et turistmål, fordi den var med i HBO-serien Game of Thrones®. Besøg hulerne, hvor Stormlands’ “skyggebarn” blev født, eller kør længere ind i landet til Dark Hedges, der er Kingsroad i Westeros. Du behøver ikke engang at være Game of Thrones-fan – den mystiske atmosfære tiltrækker enhver.

Cushendun Village and Beach Co Antrim Northern Ireland
Ballycastle og Rathlin Island

Ballycastle er et godt udgangspunkt for ture rundt langs Causeway Coast med dens strande, golfbane, caféer, pubber og friskfanget fisk som ledsager de sprøde pommes frites. Her findes alt, hvad hjertet begærer til at få et skønt ophold. Du kan også tage færgen til Rathlin Island, der er Nordirlands eneste beboede ø. Her bor kun en håndfuld indbyggere, der er få biler og masser af dyreliv. De fleste besøgende tager til Rathlin Seabird Centre på øens vestlige del, hvor Nordirlands største havfuglekoloni holder til. Søpapegøjer på træk stopper også her fra maj til juli. 

a pair of puffins sitting on a cliff together, great saltee island, ireland, europe
Ballintoy og rebbroen Carrick-a-Rede

Havnen i Ballintoy ligger så smukt, man kan forestille sig, med en lille snoet vej, der fører ned til havet, hvor klipper stikker op ad vandet langs kysten. Forestil dig, hvordan pirater og smuglere holdt til i de skjulte huler i de forgangne århundreder. Stedet blev også brugt som de stemningsfulde Iron Islands i HBO’s Game of Thrones®.  
De endnu mere eventyrlystne kan gå over Carrick-a-Rede, der er en hængebro af træ og reb højt over Atlanterhavet. Broen er en genvej til en klippe og er en mindeværdig oplevelse og et godt sted til et feriebillede.

in Northern Ireland rope bridge, Carrick-a-Rede
Bushmills og Giant’s Causeway

Man kan ikke rigtig sige, man har været i Nordirland, hvis man ikke har sat fødderne på Giant’s Causeways berømte basaltsøjler. Dette UNESCO verdensarvssted på kanten af Atlanterhavet byder på dramatiske klippeskrænter, sunkne skibe fra den spanske flåde og masser af fortællinger om, hvordan de 40.000 sekskantede søjler opstod. Den nærliggende beskyttede by Bushmills er et godt sted at få noget at spise og drikke. Er du interesseret i whiskey, må du ikke gå glip af et besøg på Bushmills, verdens ældste certificerede destilleri.

Unesco heritage landscape of the Giant's Causeway in County Antrim. Tourism in Northern Ireland in the United Kingdom.
Portrush og Dunluce Castle

Der har ligget en borg i Dunluce i over 800 år. Ruinen er nu ved at smuldre og styrte i havet, og det siges, at forfatteren C. S Lewis fik inspirationen til Cair Paravel i Narnia herfra. Og så var stedet naturligvis og repræsenteret i Game of Thrones® som House Greyjoy. Følg kystvejen fra Dunluce Castle til stranden White Rocks, hvor du kan snuppe en svømmetur. Kør derefter videre til Portrush, hvor du finder fantastisk mad og golfbaner – turneringen The Open fandt sted på Royal Portrush i 2019 og afholdes her igen i 2025.

Ruined medieval Dunluce Castle on the cliff in Bushmills, Northern Ireland at sunset. Filming location of popular TV series
Portstewart og Mussenden Temple

Portstewart er en anden lang og gylden strand langs Causeway Coastal Route, denne gang med udsigt over County Donegal Mountains. Stranden her er familievenlig, og både svømning og bodyboarding samt gåture eller isspisning er populært her. Du er heller aldrig langt fra en kop velbrygget kaffe. Det ikoniske Mussenden Temple rejser sig imponerende over stranden og er oprindeligt et bibliotek fra det 18. århundrede inspireret af Vestatemplet i Italien. Bygningerne er en del af Downhill Estate, og i dag er det et populært sted at holde bryllup eller besøge, når man er på vandretur i klipperne.

Portstewart Strand, Coleraine, Ireland - on a bright sunny day.
Derry/Londonderry

Endedestinationen for bilturen er Derry/Londonderry, der er en by med en turbulent historie. I dag er den elsket for sin gæstfrihed, musik og festivaler, og så selvfølgelig TV-serien Derry Girls. En god måde at lære byen at kende på, er en rundvisning til fods fra bymurene til Peace Bridge. Her er masser af pubber og barer at besøge, så du kan få en forsmag på den traditionelle musik eller Europas vildeste Halloween-fest, hvis du kommer i slutningen af oktober. Derry/Londonderry er den perfekte afslutning på et eventyr langs Causeway Coastal Route eller måske det perfekte sted at begynde en anden episk rejse, der venter: Wild Atlantic Way.

Hurtige fakta

Distance from Port of Belfast to Derry

Image
Title
Afstand til Derry/Londonderry
Description

Afstanden fra havnen i Belfast til Londonderry er 111 km via den hurtigere indlandsrute. Ad Causeway Coastal Route og via de steder, der er nævnt i denne guide, er det 217 km.

Main towns along the route

Image
Title
Vigtige byer langs ruten
Description

Carrickfergus, Larne, Ballycastle, Coleraine, Limavady, Derry/Londonderry.

Food fact

Image
Title
Proviantér i …
Description

Belfast bap. Hold ind ved St George’s Market i Belfast i weekenden, og få den bedste “Ulster fry”-morgenmad serveret i en blød, meldrysset bolle.

Udvalgte destinationer i denne guide

Kundeservice

Har du spørgsmål eller brug for hjælp med din reservation? Find svarene på de mest almindelige spørgsmål i vores Ofte Stillede Spørgsmål.