Landscape view of Quiraing mountains on Isle of Skye, Scottish highlands, United Kingdom

De bedste rejsemål i Skotlands vilde vesten

Skotland er på alle måder magisk, og vestkysten har det hele, fra bjerge og øer til borge, destillerier, filmlokationer og meget mere. Her snor legendariske vejstrækninger sig gennem vilde naturområder, og hvad ville være bedre end at begynde eventyret med at sejle til Cairnryan med Stena Line? Kør gennem Ayrshire og videre på Argyll Coastal Route, inden du rammer North Coast 500 hele vejen til Durness. Nu har du nået toppen af Skotland, og det er op til dig at fortsætte eller vende om.

Culzean Castle i Ayrshire

Culzean Castle stammer tilbage fra det 18. århundrede og blev opført til Kennedy-slægten, en af Skotlands ældste klaner, der kan spores tilbage til Robert the Bruce. Borgen ligger på en klippetop omgivet af overdådige haver. Inde i borgen findes en utroligt smuk, ornamenteret oval trappe. Hvis man har børn med, som skal slå sig lidt løs efter mange museumsbesøg, så besøg godsets legepladser Adventure Cove og Wild Woodland.

Culzean Castle in Scotland perched on a mountainside near the water
Loch Lomond og Trossachs National Park

Loch Lomond er Storbritanniens længste indenlandske farvand og et perfekt sted at gå tur og udforske maleriske landsbyer som Luss. Tag op til udsigtspunktet An Ceann Mòr ved Inveruglas for at få den bedst mulige udsigt. Du kan også opleve søen på nærmeste hold, da der en vandbusser fra kaj til kaj. Det er endda muligt at få sin cykel med ombord. Her er masser af bjerge med muligheder for vandreture. Måske er det her, du bestiger din første Munro? 

Reflections of Loch Lomond, Scotland
Loch Fyne, Inveraray og Kilmartin

Loch Fyne er Skotlands længste havsø og strækker sig over 60 km ind i landet fra Sound of Bute. Tag til Inveraray og oplev søens magi, og besøg også Inveraray Jail og Inveraray Castle. Ikke så langt herfra, ved Kilmartin Glen, findes levn fra bronzealderen. Der er mere oldtidshistorie at finde ved Dunadd Fort, hvor det gamle kongerige Dalriada, hovedsædet for kongerne af de skotske pikter, siges at have ligget. 

The ancient site of Temple Wood at Kilmartin Glen, Argyll, Scotland. In use since the Neolithic, or Stone Age from about 5,000 years ago.  The ring of standing stones around a cobbled area an inner marker stones surrounds a central cist or stone lined burial chamber.
Oban og Western Isles

Oban er en fiskerby og indgangen til de skotske øer. Her ligger færgerne til Hebriderne og øerne Mull, Coll, Barra og Islay. Det er det helt rigtige sted at få fisk og skaldyr og er et populært feriested om sommeren. Få det store overblik over hele kystområdet fra McCaig’s Tower, Dunollie Castle, der er McDougall-klanens slægtshovedsæde, eller tag en færge til øerne Jura eller Iona.  

Scenic View over Oban in Scotland
Glencoe, Fort William og Ben Nevis

Fort William siges at være Skotlands hovedstad for alle former for udendørsaktiviteter, og det er det rette sted, hvis du vil ud og op i højderne. Her er Storbritanniens højeste bjerg Ben Nevis omgivet af mange såkaldte “Munros”, som er bjerge, der er over 900 meter høje, og som tiltrækker bjergvandrere. Hos Nevis Range Mountain Experience er der mulighed for mountainbiking og skiløb i vintersæsonen, men hvis det lyder for anstrengende, så er der ikke mere end 15 minutter i svævebane op til toppen af Aonach Mòr.  
 

Nogle vil hævde, at bjergene og dalene i Glencoe er smukkere, selvom de ikke er så høje, men især byen er skøn. Hvor end, du slår dig ned, er der rige muligheder for aktiviteter. Her i området blev James Bond-filmen Skyfall også indspillet. Hvis du har Harry Potter-fans med i bilen, så må I ikke gå glip af Glenfinnan Viaduct. Hogwarts-ekspressen kører nemlig over den på vejen fra Perron 9¾ til Hogwarts. 

Ben Nevis from Corpach, Lochaber, Scotland
Wester Ross og Isle of Skye

Der er kun godt 160 km fra Fort William til den spektakulære ø Isle of Skye via broen ved Kyle of Lochalsh. Hvis du nogensinde har haft lyst til at besøge Old Man of Storr eller Talisker Distillery, så er det på tide nu. Kør ind til Eilean Donan Castle, når du er tilbage på fastlandet, inden du når den mest berømte strækning af North Coast 500: de snoede veje i Bealach na Bà på vejen til Applecross. Det er en køretur, man aldrig glemmer med den betagende udsigt over Isle of Skye, Isle of Rum og de Ydre Hebrider, hvis ellers vejret tillader det. Du skal dog være klar over, at den her vejstrækning ikke er egnet til hverken autocampere, campingvogne eller for den sags skyld uerfarne bilister.

Mountain panorama with sun in Scotland, Isle of Skye - Old man of storr
Beinn Eighe og Gairloch

De spektakulære Torridon Hills rejser sig majestætisk med den skotske himmel som baggrund. Du kan komme dertil fra Beinn Eighe National Park i Wester Ross. Her er ældgamle nåletræsskove, utrolige klippeskrænter og kongeørne. En mere afslappet vandretur tager dig gennem træerne og ind i landsbyen Kinlochewe.  
 
Længere nordpå har Gairloch smukke strande, som for eksempel Big Sand, med udsigt over The Minch til Hebriderne og et museum, der har til huse i en sikker atombunker. Det er også starter på Hebridean Whale Trail, der er et initiativ til at fremme tilgængelige og bæredygtige hvalsafarier fra land.  

View to Beinn Eighe, Highlands, Scotland
Durness og Sutherland

Sutherland udgør en stor del af North Coast 500 og er fuld af snoede veje, rå landskaber og tomme strande med klart, azurblåt vand. Durness er et godt sted at køre til. Her findes masser af vandreture langs kysten og den enorme Smoo Cave i nærheden. På din vej nordpå passerer du Storbritanniens højeste vandfald Eas a’ Chual Aluinn. Der venter en hård opstigning, men udsigten over Assynt er det hele værd.

Durness Beach, Lairg, Highlands, Scotland
Inverness og Cairngorms National Park

Det er op til dig, hvordan du kommer tilbage fra Durness til Cairnryan. Du kan tage den samme vej tilbage eller den hurtigere rute via Inverness, Cairngorms National Park, Stirling og Glasgow. Det er en længere tur, 442 km for at være helt præcis, men den bringer dig forbi steder som Loch Ness, Aviemore, Balmoral Castle og Stirling Castle, så det er det hele værd. Hvis du virkelig vil gøre din ferie så lang som mulig, kan du også tage North Coast 500-ruten fra Durness gennem Caithness og John O’Groats til Inverness, inden du vender næsen hjemad.

Ruins of Urquhart Castle by Loch Ness

Hurtige fakta

Distance from Cairnryan to Culzean Castle

Image
Title
Afstanden fra Cairnryan til Culzean Castle
Description

Der er 53 km fra Cairnryan til Culzean Castle

Distance from Cairnryan to Fortwilliam

Image
Title
Afstanden fra Cairnryan til Fort William
Description

Der er 294 km fra Cairnryan til Fort William

Distance from Cairnryan to Durness

Image
Title
Afstanden fra Cairnryan til Durness
Description

Der er 950 km med besøg de steder, som denne guider nævner.

Best season to go

Image
Title
Den bedste årstid at rejse på
Description

Om sommeren er her både masser af turister og midges, landets berygtede små bidende fluer. Vinteren fører koldere og tungere vejr med sig, og mange attraktioner er lukkede i perioden fra november til marts. Men hvis du ikke kan få nok af bjerge og kommer velforberedt, så er der noget at foretage sig hele året rundt.

Know before you go

Image
Title
Godt at vide
Description

En del af denne rute bringer dig på North Coast 500, så det er vigtigt at planlægge turen og forvente udfordrende køreforhold og dårligt vejr på alle tider af året. Sørg også for at reservere overnatning god tid i forvejen.

Udvalgte destinationer i denne guide

Kundeservice

Har du spørgsmål eller brug for hjælp med din reservation? Find svarene på de mest almindelige spørgsmål i vores Ofte Stillede Spørgsmål.